söndag 26 maj 2013

Tack och adjö!

Idag återvände hela Team Sweden till Arlanda och Sverige. Våra drygt två veckor i USA har varit mycket händelserika och helt fantastiskt roliga. Det har varit en fröjd att få vara reseledare för tre så duktiga, glada, och trevliga ungdomar. Deras föräldrar kan vara riktigt stolta över dem.

Jag kan heller inte lägga nog vikt vid vår tacksamhet till Intel, Skolverket, Stiftelsen Gundel Cornelias Stipendiefond för Unga Forskare, samt Förbundet Unga Forskare, som tillsammans möjliggjort denna stipendieresa.

Jag vill också önska mina tre stipendiater, Måns Holmberg, Andreas Persson, och Josefine Wahlström, ett stort Lycka till i deras framtida utbildning och forskarkarriärer. Ni kommer gå långt!

/Mikael
Tre stipendiater och en reseledare som är bra mycket tröttare än vad som framgår. För kul har vi haft!

lördag 25 maj 2013

Sista dagen i USA

Idag tar äventyret slut (om man inte räknar vår fantastiska resa tillbaka till Sverige). Det är lite tråkigt, men samtidigt håller vi alla nog med om att det ska bli skönt att komma hem. Enkla saker som att kunna dricka prima svenskt dricksvatten som inte smakar klor och att äta en riktig ugnstek med kokt potatis och sås saknar vi nog lite.

Vår dag började så klart med en maffig och underbart god frukost (våfflor med lönnsirap) och sedan var det dags att shoppa lite på Macy's (om inte till sig själv så till dem där hemma). Efter det tog resan slut. Vi sitter i skrivande stund på JFK i väntan på vårt 6 timmar långa flyg till Amsterdam.

Föräldrar, ni kan sluta oroa er, vi är strax hemma :D

Hem till Sverige, hem till landet brunsås och mellanmjölk och framförallt hem till studenten!

Till sist vill vi tacka Förbundet Unga Forskare, Intel, Skolverket, och Stiftelsen Gundel Cornelias Stipendiefond för Unga Forskare som gjorde stipendieresan möjlig, samt till Mikael Ingemyr som planerade hela resan och sett efter oss under resan.

Tack till er!

/Josefine
Macy's i New York marknadsför sig själva som "världens största butik". Och stort var det. Till och med Mikael fann saker att köpa.
Under de senaste två veckorna har vi skrivit våra blogginlägg under de få pauser vi haft. Här skriver undertecknad på detta inlägg. Rundgång.
Sverige omnämndes minst tre gånger i dagens Wall Street Journal i olika sammanhang. I detta uppslag fanns en halvsida om några kravaller runt Stockholm som vi helt missat.

fredag 24 maj 2013

Helikoptertur över Manhattan, Wall Street, 9/11 Memorial, och Chinatown

Vi började dagen med en rejäl sovmorgon (till kl 9.00!), för att sedan planera dagen vid frukostbordet. Först på listan, och kanske det vi mest sett fram emot, var en helikoptertur över Manhattan och Liberty Island med frihetsgudinnan. Vädret var en gnutta disigt, men vi fick ändå se hela staden ur en helt ny vinkel. Det är svårt att från marken förstå hur höga stadens skyskrapedistrikt är.
Från luften skymtade även USS Intrepid, ett avvecklat hangarfartyg och museum med bl.a. rymdfärjan Enterprise ombord.

Efter helikopterturen promenerade vi längs Wall Street i tilltagande regn och tittade förbi bland annat US Stock Exchange. Vi besökte även dagens andra delmål, 9/11 Memorial – troligtvis det enda memorial med en sådan stor säkerhetskontroll för att komma in. Minnesplatsen bestod av två gapande, till synes bottenlösa, kvadratiska hål i marken med vattenfall runt om, och alla offrens namn utmed sidorna. Mäktigt var ordet.

Vi försökte därefter ta oss vidare till Chinatown via taxi, men eftersom bilen inte kunde ta sig fram genom New Yorks gator under rusningstiden, blev vi istället tvugna att gå tvärs över Manhattan till fots. Övergången från amerikanska smågator till kinesiska fiskbutiker och reklampelare gick gradvis, men till slut fann vi oss själva fumlandes med varsin krispigt grillad ankhalva, medan restaurangpersonalen skrattade åt vårt mycket ovana bordsskick.

Vi lyckades hitta en taxi tillbaka till hotellet, och i skrivande stund sitter vi på Starbucks och samlar krafter. Ikväll väntar oss nämligen en rejäl steak-middag på TGI Fridays med efterrätt och allt!

/Andreas
Vi fick smak för helikopter från Grand Canyon.
Liberty Island med Frihetsgudinnan är stängd för besökare just nu. Vi flög över den istället.
Piloten ursäktade vädret.
Södra halvan av Manhattan.
Manhattans södra udde. Toppen av nya Freedom Tower, numera USA:s högsta byggnad, är dold bland molnen.
New York Stock Exchange på Wall Street. Finanskrisens Mecka.
Vid 9/11 Memorial. 
Det var en väldigt vacker minnesplats.
Nya 1 World Trade Center, alternativt kallat Freedom Tower, sett från 9/11 Memorial.
Strax inte-så-hungriga-längre-stipendiater i Chinatown.
Som Last Supper i USA fick det bli en favorit i repris; Kött på TGI Friday's och med Cheesecake som efterrätt.

Apple Store, Central Park, AMNH, Hayden Planetarium, och The Lion King på Broadway


I morse tog vi taxin till den kända Applebutiken på Fifth Avenue, som har formen av en enorm glaskub. Personalen var mycket vänlig och jag passade på att köpa en ny dator och en padda. 

Därifrån gick vi igenom Central Park, den största parken i New York, där vi gick runt och njöt av naturen. Efter en tid i parken började det regna, så vi skyndade oss till vårt nästa mål; American Museum of Natural History. Här spelades filmen Night at the Museum in, och det vi såg var väldigt likt filmen. 

I museet besökte vi bland annat Hayden Planetarium och en ovärderlig mineralutställning. Vi tog även på den största meteorit i världen som visas för allmänheten (34 ton). 

Senare tog vi en taxi tillbaka till hotellet för att äta middag på en fin restaurang och därefter gå på Broadway för att se på den världskända musikalen The Lion King. Showen överträffade alla våra förväntningar och var helt otroligt spektakulär! När den var slut begav vi oss ut på Times Square, innan vi gick tillbaka till hotellet.

/Måns
Morgonvyn utanför vårt fönster på hotellet. 
*The* Apple Store på Fifth Avenue.
Måns köper den bästa av de bästa av de bästa datorerna. 
Andreas på en bro i Central Park.
Fyra prima exemplar ur primatfamiljen. Kan ni se hur många olika arter det är?
Världens tredje största meteorit, samt den största som visas för allmänheten (38 ton).
Modell över Meteor Crater i Arizona. Déjà vu! 
Uppklädda innan showen på Broadway. The Lion King väntar oss!
Kring midnatt på Times Square. Ljust som på dagen!

onsdag 22 maj 2013

Första dagen i New York City


Idag anlände vi till New York City efter en 3 timmar och 20 minuter lång tågresa från Washington D.C.

När vi kom fram blev kontrasten stor sett till föregående städer vi varit i. New York är gatukökens och skyskrapornas stad. Husen är så höga att himmeln enbart syns som en rand, om den ens syns.

Dagen fick bli en lugn dag en dag med lite sightseeing och lite mat. Vi gick på The High Line, vilket är ett gammalt tågspår som gjorts om till en liten park ovan mark. Väldigt mysigt och man fick se en stor del av området där vi bor.
Men mest fick vi så klart se från toppen av Empire State Building! Vi kunde se hela vägen till frihetsgudinnan. Det blåste väldigt mycket på toppen men gud vad det var skönt med sval vind!

Hälsningar från ett soligt New York!

/Josefine
Gratis WiFi på tåget mellan D.C. och NYC!
B&H Photo Video var otroligt imponerande. Istället för att kunderna själv skulle bära på sina varor så transporterades allt i banor ovan taket eller under golvet. När man kom till kassan fick man allt färdigpackat i en kasse i handen.
Väldigt smart användning av gammal upphöjd järnväg.
Solnedgång över High Line.
Lång exponering av södra Manhattan från Empire State Building. Lägg märke till flygplanet i bildens övre del, med en blinkande lampa.

tisdag 21 maj 2013

Capitolium, Memorials, och Vita Huset

Efter en frukost på Starbucks i äkta amerikansk anda besökte vi idag The National Mall i centrala Washington D.C. 

Målet var att arbeta oss igenom alla stora monument och viktiga byggnader i området. Först ut var United States Capitol, där vi fick en guidad tur genom byggnaden, fick se en patriotisk film om Amerikas grundande, styrelseskick, och anda. Vi fick också komma in i US Senate chamber, dvs där senatorerna sitter i session, och titta. Därefter besökte vi Library of Congress; ett mycket imponerande bibliotek med bl.a. Gutenbergsbibeln och många andra gamla böcker. Sen gick vi över gatan och in i The Supreme Court, vars yttre tyvärr var under restauration.

Under eftermiddagen begav vi oss på en långpromenad runt området kring The National Mall, och såg bl.a.:

  • Thomas Jefferson Memorial
  • Franklin Delano Roosevelt Memorial
  • Martin Luther King, Jr. Memorial
  • Korean War Veterans Memorial
  • Lincoln Memorial
  • Vietnam Veterans Memorial
  • Vietnam Women's Memorial
  • National World War II Memorial
  • Washington Memorial (också under restauration)
...med reservation för att jag glömt något. Amerikanerna vet minst sagt hur man hedrar någon på ett mäktigt sätt. Vi återvände därefter till hotellet efter bra benträning och med en fin solbränna, redo för Beach 2013.

Dagen avslutades till sist med att fira vår sista heldag i D.C., med en trerätters middag på en italiensk restaurang och en promenad till Vita Huset efter mörkrets fall.

/Andreas 

Capitolium var större än riksdagshuset.

Thomas Jefferson gjorde sannolikt många bra saker.

Minneslunden efter Roosevelt var nog den häftigaste och vackraste av dem alla. Det imponerade stort och bilden ovan gör den inte rättvisa.
Martin Luther King såg väldigt hård ut.

Vi fick chansen att prata med en veteran från Koreakriget vid motsvarande minnesmärke.
Washington Memorial i bakgrunden. Inte långt från där vi stod höll Martin Luther King sitt berömda "I have a dream"-tal.
Lincoln. Stenhård blick.
National World War II Memorial. "Here we mark the price of freedom" stod ingraverat.
Skylt till Raoul Wallenberg Place.

Vita Huset på natten.


måndag 20 maj 2013

Smithsonian och Arlington


Efter några dygn med rätt så lite sömn unnade vi oss en härlig sovmorgon. Vi åt frukost vid lunchtid och skämdes inte för det.

När vi gjort oss i ordning begav vi oss till Smithsonian National Air and Space Museum, som är världens största museum för flygplan, rymdskepp, och det mesta relaterat till det. I lobbyn möttes vi av enorma missiler, flygplan och flera rymdfarkoster från olika rymdprogram. Mikael och jag fick även chansen att testa en riktig flygsimulator, något som var en upplevelse utöver det vanliga (särskilt eftersom Mikael för det mesta flög uppochner). Efteråt besökte vi Smithsonian Institution National Museum of Natural History där vi bland annat fick se dinosaurier och vidröra en äkta meteorit från Mars.

Vi tog därefter tunnelbanan ut till Arlington National Cemetery, vilket är en otroligt stor kyrkogård. Där gick vi omkring och upplevde stillhet och vacker natur. Vi besökte där familjen John F. Kennedy's gravplats, minnesmärkena för båda rymdfärje-olyckorna (Challenger-olyckan 1986, och Columbia-olyckan 2003). Vi beskådade också vaktbytet vid Den Okände Soldatens Grav, vilket var väldigt imponerande.

Sedan gick vi till Marine Corps War Memorial (även känd som Iwo Jima Memorial) som är ett monument för alla som tjänstgjort i USA:s marinkår sedan 1775. Väldigt stor och maffig skulptur. Fotot den är baserad på har man sett många gånger.

Vi avslutade dagen med en middag på en italiensk restaurang. Efter all amerikansk mat vart det en väldig succé.

/Måns
Det mesta på Air and Space Museum är genuint. Bara att hoppas på att man desarmerat stridsspetsarna i kryssningsrobotarna.  
En replika av det för alltid legendariska Hubbleteleskopet. Otroligt stort på många sätt.
Josefine med en rymddräkt som användes vid STS-128, Christer Fuglesangs sista rymdresa. I hjälmen syns reflektionen av Måns, Andreas, och Mikael. Parallellen till denna legendariska bild är lätt att se.
T-Rex på NMNH.

Arlington var vackert på många sätt.
Försvarshögkvarteret Pentagon syns strax under horisonten.

Vaktbytet var faktiskt mycket imponerande att se.

Både soldater och politiker fanns begravda på Arlington.

Kanske den enda amerikanska flaggan i USA som inte står helt rakt.


söndag 19 maj 2013

Washington D.C. och Star Trek


"It’s not 2 % fat, it is 98 % fat free"

Dagen började väl egentligen i natt eftersom vi flög från Phoenix igår kväll. Vissa av oss var vakna hela resan, andra fick sova. Vi kom i alla fall fram till Washington D.C. 09.40 lokal tid och då åkte vi direkt till hotellet där vi alla sov till klockan 17 ungefär.

Då kände vi alla att hungern hade infunnit sig i våra magar och vi bestämde oss för att äta en stor middag inklusive efterrätt. Det blev god thai-mat och sedan frozen yoghurt ("froyo") i ösregnet. På en skylt ovanför en av glassorterna stod det "98 % fat free", vilket vi tyckte var alldeles underbart roligt. Kanske klingar det lite bättre än "2 % fat"?

Dagen avslutades med en trip till en IMAX-biograf för att se Star Trek Into Darkness i 3D, vilket var helt underbart! Riktigt bra film med en hel del riktigt bra scener. Mikael var helt lyrisk hela kvällen över filmen. Vi rekommenderar den starkt!

Hasta la vista!

/Josefine
Just walking down the streets of D.C.

Äter Froyo för första gången. Det fanns 16 smaker och väldigt många olika toppings, som man själv fick välja och vraka bland. Man betalade endast för sin bägares slutliga vikt. 
Precis innan vi ska in och se Star Trek Into Darkness på IMAX 3D.