onsdag 27 maj 2015

Hemma i Sverige igen

Våra dagar i New York bara flög förbi!
Vi han besöka ett hangarfartyg och en ubåt, se en rymdfärja, gå på naturhistoriskt museum och ett mattemuseum, se The Book of Mormon på Broadway, flyga helikopter över Manhattan, se baseball, hänga i Central Park och en lite sightseeing. Vi låter bilderna tala för sig själva.









Trötta men glada resenärer som är tillbaka i Stockholm!

tisdag 19 maj 2015

Roadtrip dagarna efter Intel ISEF

Efter lördagens prisceremoni skingrades skaran av folk från på ISEF snabbt, några skyndade till flygplatsen, andra tog det lite mer lugnt och vissa åkte till och med dagen efter. Vi stannade en natt till i Pittsburgh, och fick på eftermiddagen besök av Elins kompis Cameron, en fotograf som hon hade träffat på utbytesstudier i Korea. Vi spenderade kvällen med att snacka och går runt och utforska staden. 


Dagen efter bar det av till Hertz, för biluthyrning. Det blev en vit Nissan Altima, med mycket benutrymme och knapp för start av bilen. High-tech! Första stoppet skulle bli Grove City Premium Outlets, ett stort shoppingområde med låga priser en timme utanför Pittsburgh. Många butiker var det. Martin köpte några slipsar, jag några t-shirts, och Elin allt möjligt. Jag gick också runt och letade efter en ryggsäck, men ingen hade en sådan som jag sökte, de tyckte jag till och med hade väldigt specifika krav (separat laptop-fack, stort fack, "externt" främre fack för småsaker som inte fylls av det inre stora facket, "sovsäckfack" för träningskläder, nät eller mesh på framsidan, externa vattenflaskfickor på båda sidor, bröstrem, höftrem. Om någon känner till en sådan ryggsäck  erbjuder jag hittelön på 100 kronor.)

Från shoppingen fortsatte vi till Erie och åt middag på en "klassisk" amerikank restaurang, som serverade allt man kan tänka sig är amerikansk mat. En underlig sak med denna restaurang var att för att komma in var man tvungen att gå igenom en "gift-shop". Men det var inte ens vanliga giftshop, utan de sålde sjukt mycket skumma grejer. CD-skivor med religiös musik, stekpannor, gossdejur, paddlar, doftljus, gungstolar, med mera. Vi gick runt och skrattade åt det mesta, men både Martin och Elin blev till slut lurade.



Nästa dag innebar lite mer körning, 7/2 timmar till Toronto. Elin och Martin besökte Hockey Hall of Fame, medan jag vilade på hotellrummet (sjuk), men det hade tydligen varit en besvikelse. På kvällen gick vi till Ripleys Aquarium of Canada. Akvariet var öppet ända till 23, vi stannade till 21 kanske. Det stod att det skulle vara ett litet akvarium, men det var enormt. De visade först upp de närliggande sjöarnas liv, därefter Atlantens och slutligen djupatlantens. Bland annat hade de en helt sjukt enorm hummer , som säkert var en halvmeter lång. Ena klon hade till och med kalkat igen. Det verkade lite absurt till en början, men tydligen växer de hela sitt liv och kan bli uppemot 140 år gamla. Akvariet hade även en glasgång inuti ett akvarium, där det simmade runt massor av hajar och rockor. Det fanns även klappakvarier, där man fick känna på rockor och någon för mig okänd krabba. Det var riktigt trevligt, dock verkade vissa akvarier alldeles för små sett till hur mycket fisk det fanns däri, så det kändes inte helt bra, moraliskt sett, att njuta av vistelsen. 

Från Toronto bar det av till Niagarafallen. Vi hade bokat en båtresa till klockan tre, men vi var framme redan 11, och kom på. På bokningsbekräftelsen stod det att man bör infinna sig 45 minuter innan utsatt tid för säkerhetsgenomgång, men det behövdes tydligen inte. Dock inte att förringa säkerheten, för detta var ingen vanlig båttur, utan båten var av typen jet-boat som kunde köra upp till 100 km/h, och poängen av turen var att åka snabbt och bli blöt. Det innebar i praktiken att båten åkte upp för en fors med sin massiva motor (1800 hk) och ner igen, på ett sådant sätt att vågorna skulle stänka över kanten och resenärerna bli blöta (läs: skendränkta), varpå detta upprepades 5-6 gånger. Efter turen hade nog alla en enorm respekt för floden. Om någon är intresserad, går det att se på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ouFqA2hr4ok

Eftermiddagen spenderades kring Niagarafallen. Jag hade förväntat mig någon typ av naturreservat kring det svenska kring Stora sjöfallet, men möttes istället av ett överkommersionaliserat område fyllt med giftshops, bussar och casinos. På inget sätt kan jag förstå hur detta i populärkulturen framställs som ett romantikens centrum. Vattenfallet var stort, fint och mäktigt, men omgivningen lämnade mycket övrigt till att önska. 

Dagen efter (idag) åkte vi till den amerikanska sidan och promenerade runt lite där, och besökte även det omtalade Walmart. I skrivande stund sitter vi på Niagara Buffalo Airport och väntar på att åka till New York, där det sista benet av resan skall spenderas. 

måndag 18 maj 2015

Jury day!


Toomas om juryn:

Onsdagen var den stora domardagen. Klockan 8 skulle alla vara i mässhallen, och på allas bord fanns en röd lapp med ett väldigt tydligt schema som talade om när domarna skulle komma och vad de hette. Formatet var sådant att varje kvart började en domarintervju. Efter 12 minuter ljöd en gong, och då var det dags att summera. En högtalarröst talade om när det var dags för nästa intervju att börja. Varje projekt skulle få mellan 6 och 12 domare, jag fick 10 stycken schemalagda, och fyra andra intresserade. 

Vanligaste frågorna löd: "Vad skall man ha det här till?" och "Hur kom du på idén?". Då mitt arbete inte är särskilt tillämpat blev domarna inte så värst imponerad av svaret på den första frågan, men de var förvånansvärt kunniga. Många hade arbetat i närliggande fält och vi hade intressanta diskussioner om det hela. Tyvärr var alla 14 domare män. 

I början av jurydagen gick folk från "Display and Safety Comittee" runt och inspekterade montrarna. De stannade vid min och undrade om mina plastpåsar med tärningar verkligen hade klarat säkerhetsinspektionen tidigare under veckan och vad jag skulle ha dem till. Jag svarade ja, de hade de klarat, vartill jag fick svaret att "jag hoppas det, vi har fotografier". Än idag förstår jag inte säkerhetsrisken med tärningar i en plastpåse. 


De andra projekten i min kategori, "Physics and Astronomy", var nästan alla mycket imponerande, så jag väntade mig inget pris. Så blev det inte heller, varken på torsdagens Special Awards Ceremony eller på lördagens Grand Award Ceremony. Visst hade det varit roligt att vinna lite pengar, men det spelar inte så stor roll, hela upplevelsen under Intel ISEF är en av de största i mitt liv. 







Martin om juryn:

Under onsdagen gick juryn runt och besökte våra montrar. Till mig kom det sju stycken olika domare, dom var väldigt trevliga att prata med då även dom hade ett stort intresse för mitt område så det vart en levande diskussion.

Med en bra känsla i magen efter judging-day så var det på torsdagen dags för public-day. Under denna dag träffade jag många väldigt trevliga besökare och hade många biologilärare som var intresserade av att använda sig utav mitt program i sin undervisning vilket glädjde mig väldigt mycket!
På fredagen var det dags för prisceremonin. Tyvärr tog inte Sverige hem något pris. Dock lämnar jag inte Pittsburgh tomhänt då jag efter en vecka har träffat så många nya människor, lärt känna så många fantastiska personer och även skaffat mig nya vänner för livet. Intel ISEF har bjudit på många roligheter men nu är det slut för denna gång.
Glad Martin när han juryintervjuerna äntligen är över
Glad Toomas när juryintervjuerna äntligen är över



tisdag 12 maj 2015

Martin om de första dagarna i Pittsburgh

Söndagen började med att vi tog oss till utställningshallen. Där var det krav på att allting som skulle färdas ut och in ur hallen skulle märkas upp. När man sedan lämnade lokalen skulle vakterna kika genom väskan. Detta var en aning drygt då man passerade in och ut flera gånger och hade mycket saker med sig, men det var för allas bästa.

Dagen fortsatte med att vi gick och hyrde kajaker för att paddla på floden. Det var helt fantastiskt och ett väldigt annorlunda sätt att utforska staden på. Det var även underbart att göra något som både var roligt och svalkande i detta paradisväder. Dagen avslutades med en så kallad “pin-exchange”. För dom som inte är från USA verkar detta jättekonstigt. I stort sett så går man runt och minglar med folk där man då använder frågan “ska vi byta pins?” för att starta en konversation. Det var ett väldigt roligt avslut på dagen där vi träffade väldigt många fantastiskt trevliga personer.

Måndagen började med bagelfrukost för att sedan plugga en stund. Efter lunch var det dags att dra sig till mässhallen där det var dags för symposia (föreläsning) kring hur domarna kommer bedöma projekten och vi fick även en hel del tips kring vad som är viktigt att presentera.

På kvällen skedde den stora invigningsceremonin. Den var fullspäckad av toppenbra
föreläsare och alla deltagare bara sprudlade av energi vilket gav upphov till en helt fantastisk stämning i salen.

Det roligaste hittills har varit att få träffa alla människor som är hur öppna, trevliga och glada som helst. Bara trivas tillsammans och njuta av varandras sällskap. Samt utbytta erfarenheter och kunskap.

Nu är det dags att dra sig till kojs och samla energi inför morgondagens äventyr.





Efter många timmar på resande fot är vi äntligen framme i Pittsburgh! Staden bjöd på strålande sol, ca 30°C och fyrverkerier utanför hotellfönstret så vi kan inte klaga. Jag som skriver heter Elin Kalén och åker med Martin och Toomas till Intel ISEF som reseledare från Förbundet Unga Forskare. Imorgon är det dags för att börja med förberedelserna till montrarna men tillsvidare kan ni hålla tillgodo med det är klippet med Martin i radion: Sveriges Radio



måndag 4 maj 2015

International Sustainable World Energy Engineering Environment Project Olympiad (I-SWEEEP) 2015


På onsdag lyfter flyget som ska ta oss till stipendieresan International Sustainable World Energy Engineering Environment Project Olympiad. Tävlingen hålls i Houston, Texas mellan 7-11 maj. Det är en tävling för gymnasielever världen över med projekt inriktade mot energi, teknik och miljö. Målet med tävlingen är att eleverna ska presentera sina innovativa idéer om dagens utmaningar inom energi, teknik och miljö och att skapa en mer hållbar värld för morgondagen. Skolkoncernen (Harmony Public School) organiserar tävlingen och vill öka kunskapen om vetenskap.
Schemat för veckan innehåller bland annat utställning för allmänhet och jury samt studiebesök på Natural Science Museum och NASA.

Medverkande reseledare från Förbundet Unga Forskare är Sophia Bergkvist och Paula Langöe. 

Resans stipendiater är:

Linnéa Popa med sitt projekt:

Secondary Organic Aerosol formation from ozonolysis of limonene at 0 % relative humidity

och

Klara Carlström med sitt projekt:

Influence of Ash Components on Active Bed Materials for Biomass Gasification


Följ gärna vår resa!


Nyhetsmorgon

lördag 2 maj 2015

Presentation av Intel ISEF-deltagarna 2015

Toomas Liiv
Jag går sista året på Danderyds gymnasiums spetsutbildning i matematik. Matematik och naturvetenskap är mitt främsta fritidsintresse.


Under gymnasiet har jag försökt bedriva några egna forskningsprojekt. Inom tävlingen IYPT (International Young Physicists' Tournament) arbetade jag i tvåan med optimeringen av ett system för evaporativ kylning. I somras deltog jag på Rays (Research Academy for Young Scientists) och arbetade med modellering av accelerationen av laddade partiklar i magnetfält, kopplat till hur kosmisk strålning bildas.


I år har jag arbetat med packning av tredimensionella kroppar. Packning är tvärvetenskapligt område inom såväl matematik, fysik som kemi, med tillämpningar inom såväl jordbruk, materialvetenskap, förpackningsindustri och telekommunikation. Mitt arbete har titeln "Disordered Packings of the Platonic Solids and the Pentagonal Trapezohedron". Det handlar om hur de platonska kropparna (tetraedern, kuben, oktaedern, ikosaedern och dodekaedern) samt den pentagonala trapetsaedern packar sig i cylindriska behållare. Kropparna approximeras av tärningar (4-,6-,8-,10-,12- och 20-sidig), 200 st av varje sort.


De parametrar som undersöks är packningens täthet (hur många procent av en packning som är partiklar och inte tomrum) och koordinationstalet, vilket är antalet kontakter varje partikel har med andra partiklar. Resultaten gällande tätheten bekräftar tidigare forskning, men gällande koordinationstalet finns inga (publicerade) resultat att jämföra med, vilket är lite roligt.


Detta är grundforskning, men har potentiella tillämpningar inom materialvetenskap. Det har exempelvis visats att packningar av tetraedrar är kopplade till hur glas bildas genom smältning av sand.

Det ska bli riktigt kul att presentera något man lagt sådan tid och möda på i ett så pass stor och erkänt sammanhang som Intel ISEF!



Foto: Utställningen Unga Forskare/Jakob Larsson
Martin Lindblom
Jag heter Martin Lindblom och går tredje året på naturvetenskapsprogrammet på Lugnetgymnasiet i Falun. 

Mitt projekt har varit att utveckla ett program som ska hjälpa elever att lättare förstå evolutionen. Detta har jag åstadkommit genom att använda mig av artificiell intelligens för att skapa en simulerad värld av organismer som tänker och agerar på egenhand. Dessa lever i den simulerade världen och anpassar sig hela tiden till vilken typ av miljö som användare har ställt in ska råda. 

Att få åka till USA och tävla i Intel ISEF är det största och roligaste som någonsin hänt mig!

Foto: Utställningen Unga Forskare/Jakob Larsson