torsdag 11 augusti 2016

Hej CASTIC-stipendiat Alexandra Polyakova! Vad har du du forskat om och vad ser du fram emot med prisresan?

Hej! 

Mitt namn är Alexandra Polyakova. Jag kommer från Göteborg, där jag gick på gymnasieskolan Kitas Natur då jag ställde ut i Utställningen Unga Forskare. Mitt projekt gjorde jag under handledning av forskare  vid Wallenberglaboratoriet, Sahlgrenska Akademin.

Vad har du forskat om?
Jag har forskat om vilken påverkan serintillskott kan ha på utvecklingen av fettlever i samband med en fett- och sockerrik kost. Så kallad icke-alkoholorsakad fettleversjukdom är ett stort hälsoproblem i de industrialiserade länderna. Jag undersökte vidare det som antytts i tidigare studier – att serin kan bidra till att levern tar mindre skada. Mina djurförsök gick dock inte som planerat. Min viktigaste slutsats gäller hur de ska utformas i framtida experiment för att ge relevanta resultat. Den här typen av av metodförbättring är en jätteviktig del i forskningsprocessen.

Hur går dina tankar inför CASTIC? Vad ser du fram emot? Nervöst?
Jag är otroligt glad över att ha fått möjligheten att ställa ut i CASTIC! Jag ser fram emot att få presentera mitt projektarbete för en ny och större publik. Det ska också bli skoj att träffa de andra deltagarna, se och lära av deras projekt. Självklart är det lite nervöst med tanke på att en jury kommer att bedöma en… men jag får helt enkelt göra mitt bästa och njuta av äventyret!

Var ser du dig själv om tio år om du får drömma fritt?
Om tio år kommer jag förhoppningsvis ha doktorerat och kan då arbeta med egen forskning. Det verkar jätteroligt att formulera en egen fråga och själv planera sin forskning för att hitta svaret.

Vad vill du plugga vidare, och varför? Vad har du för dröm och vision med dina studier och forskning?
Nu till hösten kommer jag att plugga kemi vid Göteborgs universitet. Jag valde den inriktningen eftersom kemi har hittills varit mitt starkaste naturvetenskapliga ämne och vidare finns det många inriktningar som intresserar mig. Ännu är jag inte säker vilken jag kommer vilja specialisera mig inom. I vilket fall är målet med mina studier att att förstå komplexa fenomen, såsom sjukdomsförlopp, på den molekylära nivån.

Läs mer om CASTIC på Unga Forskares hemsida



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar