onsdag 18 maj 2016

Disneyland

Den sjuttonde maj, den viktigaste dagen av alla, var vi på Disneyland. Vi träffade där två, imagineers, ingenjörer som arbetar på Disneyland. Den ena hade en bakgrund i Mechanical Engineering och den andra hade en bakgrund i Engineering och var specialiserad på projektion av bild. Vi gick omkring och fick bakgrundsberättelser till uppbyggnaden av parken, Walt Disneys idéer mm. Sedan åkte vi också de attraktioner som dessa ingenjörer hade medverkat i och fick indepth förklaringar till vad som gjorts och vilka problem som var tvungna att lösas. Exempelvis hur man löser 3D film i en attraktion som skakar mycket och hur man har högre luftryck i rören som utgör rälsen till bergochdalbanor för att kunna upptäcka sprickor. Det var riktigt intressant och lyfte verkligen besöket i parken en nivå till då vi alla uppskattade detaljer och allt arbete som lagts ner i konstruktionen av parken. Eftersom den sjuttonde maj är min födelsedag fick jag en pin med Mimmi Mus på där det stod grattis på! Det var en Happy day!



söndag 15 maj 2016

Endevour

Dagens stora händelse var California Science Center. Centret bestod av flera olika delar som till exempel ett stort akvarium samt utställningar om till exempel människokroppen. Vi fick bland annat möjligheten att se en 45 minuters dokumentär om vår planet utifrån ett perspektiv ifrån International Space Station, ISS, på en sju våningar hög IMAX bioduk. Speciellt filmerna inifrån ISS var mycket intressanta att se. Höjdpunkten för besöket och dagen var dock centrets juvel. I själva centret fanns den pensionerade rymdfärjan Endeavour. Det var en otroligt mäktig syn att få se själva rymdfärjan i verkligheten! Verkligen inte något man har möjligheten att se varje dag!

/Simon


lördag 14 maj 2016


Idag besökte vi ett observatorium, högt uppe på ett berg. Det var en hel del vandring dit men till slut så nådde vi toppen. När vi kom dit köpte vi biljetter till ett planetarium. Elin hävdar att hon frågade om att få se showen som handlade om universum, men av någon märklig anledning blev det ämnet istället norrsken och gudar. Därefter fick vi dock se den magiskt fina månstenen, vilket gjorde det hela mycket bättre. Vi fick även känna och se på en hel del meteoriter. Från berget bjöds det dessutom på en ikonisk Hollywood-utsikt. I slutet av dagen bjöds det på sushi och en längre bilfärd hem, och nu sitter jag här och bloggar lite :) 
/Jonna

fredag 13 maj 2016

Jury och avslutande dagar på ISEF

Simon om juryn:
Deltagarna på morgonen innan judging
För min och Carls del innebar Judging Day att vi blev intervjuade av olika personer vars syfte var att bedöma vårt arbete. Först och främst intervjuades vi av åtta personer som tillhörde juryn för det som kallades Grand Awards. Dessa personer är de som är ansvariga för bedömningen av själva ISEF:s priser. De jurymedlemmar jag och Carl mötte kom ifrån olika bakgrunder som till exempel Aerospace industrin eller olika universitet och var i huvudsak antingen ingenjörer eller doktorer inom någon gren av fysik. Överlag var bemötandet av dessa personer bra.

Höjdpunkten för dagen var dock när flera ingenjörer ifrån NASA intresserade sig för vårt projekt. Från vår sida var det väldigt uppskattande att de visade intresse samt att vi fick av dem kontaktuppgifterna till en annan ingenjör på NASA som vi fick möjligheten att bifoga vår rapport till. Personerna ifrån NASA var en del ifrån det som kallas tävlingens Special Awards varav olika organisationer delar ut olika egna priser utöver själva ISEF:s Grand Awards. Vi fick även besök av Society of Experimental Test Pilots som även dem hade ett Special Awards.
Domare från NASA besöker Carl och Simon





Jonna om judging:
Jag tror vi alla var väldigt nervösa när det började närma sig judging day, och när alla finalister började köa utanför entrén började det kännas på riktigt. När jag kom fram till min monter såg jag att jag hade 7 schemalagda juryintervjuer. Dock fick jag en extra. Första intervjun var väl rätt kass rent ut sagt, men allt eftersom dagen gick började man lugna ner sig. Dessutom var (nästan) alla i juryn väldigt trevliga och verkade genuint intresserade. När dagen sedan närmade sig sitt slut var man helt utmattad efter att ha snackat i timmar. Därefter åkte vi direkt tillbaka till hotellet för att byta om och andas ut i åtminstone 15 minuter innan vi var tvungna att åka tillbaka till Convention Center för middag och show.  




Carl om Public Day och prisutdelningen:
På Public Day kom allmänheten och kollade på våra projekt. Vi fick många som kom till oss på grund av vår titel. Det var av alla åldrar som kom och kollade. Även fick vi besök av chefspiloten för Virgin Galactic som var intresserad av vårt projekt.  Vi gick sedan på hans föreläsning efteråt där han berättade om sin karriär som testpilot samt om Virgin Galactic.

Vi åt även lunch på ett riktigt gott ställe. Tre av oss tog en 18 ounces ribeye steak med vitlökspotatismos. Det var nog den bästa maten än så länge. Efter det var det prisutdelning för Special Awards. Det var över 50 olika organisationer och företag som delade ut priser i sina respektive fält. Det var många fina priser som delades ut.





Idag var det Grand Awards Ceremony. Det delades ut priser till både 4de 3de 2a och 1a pris i varje kategori samt även Best of Category vilket var det allra finaste prisen bland kategorierna. Sedan delades det även ut tre mycket stora priser, två strycken på 50 000 dollar och ett på 75 000 dollar till tre lyckliga vinnare. En av de som vann 50 000 hade gjort en elektronisk ortos för knäleden. Den andra hade gjort studier kring batterier och olika polymerer. Den som vann 75 000 dollar hade väldigt bra arbete inom molekylärbiologi. Efter ceremonin begav vi oss till flygplatsen för att åka till Los Angeles.

måndag 9 maj 2016

Think beyond! Invigning av Intel ISEF


Dagen inleddes med att jag och Carl byggde klart på vår monter inför presentationerna på onsdag
och torsdag. Vår monter godkändes smärtfritt och utan anmärkningar av en trevlig inspektör. Jonna hade under tiden en intervju med SSPs (organisationen som står bakom ISEF) tidning. Vi passade också på att gå på ett seminarium med tips inför jurydagen på onsdag.





På kvällen sedan mötte vi upp de andra nordiska deltagarna. Dessa hade gjort arbeten
ifrån hur det optimala kroppsläget är för bröstsim till ett dataspel för hur den urbana miljön påverkar
djuren. Gemensamt gick vi sedan bort till öppningsceremonin för hela ISEF. Föreställningen bestod
bland annat av ett musikframträdande med hjälp av så kallade teslaspolar som instrument, enkelt
sagt var detta väldigt annorlunda men förvånansvärt bra! Ceremonins huvudpunkt var ett
framträdande av entreprenören Tan Le som har byggt upp ett företag vilket utvecklar enkla och
billiga produkter för att registrera hjärnvågor. Le lade stor vikt i sitt tal om hur de svårigheter hon har
stött på i livet har sporrat henne till vad hon står idag. Hon berättade bland annat om hur hennes
familjs flykt ifrån konsekvenserna av Vietnamkriget har fått henne att orka med de motgångar livet
ger. Till sist var det vår tur att äntra scenen och representera Sverige och ännu en dag var till ända i
Phoenix Arizona.

Simon





Jakten på den försvunna lödkolven och project set up

Carl om dagen:
Dagen började med att vi åkte ifrån Flagstaff där vi tillbringat natten på vägen hem från Grand Canyon. Vi körde tillbaka till Phoenix och skulle lämna hyrbilen, men först skulle vi uträtta ett ärende. En kabel på vårt mätinstrument hade gått sönder under flygningen hit (som vi nämnde på TV4. Vi var i behov av ett lödjärn för att löda tillbaka kabeln. Vi hittade en kedja som hette UbreakIfix som var en Iphonereperatörkedja. Vi åkte dit i hopp om att få låna ett lödjärn. Men deras lödjärn var oturligt nog sönder. Alla andra butiker i samma kedja hade ett förutom just den butiken som vi åkt till. Så vi fick sätta oss iväg på ytterligare en utflykt för att hitta närmaste affär, som låg ca 20 min bort, dvs 40 minuter från hotellet (Vi lärde oss också att Phoenix är rätt stort). Vi hittade den tillslut, kabeln lagades och vi kunde pusta ut!








På eftermiddagen började vi alla sätta upp våra montrar i utställningssalen. Därefter bar det av till ett ac de andra hotellen där det var pin exchange med andra utställare. Det innebar att vi bytte pins och minglade med andra deltagare från hela världen! 

söndag 8 maj 2016

Grand Canyon

Jonna om gårdagen:
Igår besökte vi Grand Canyon, en utomordentligt vacker plats. Först gick vi runt och tittade på alla de fina bergen för att sedan gå på Geology museum där vi fick lära oss mer om platsen. Jag fick till slut tag i två lavastenar också, efter en hel del letande. Dock innehöll dagen lite annat också. Vi stannade till exempel utanför en hage för att titta på mulor. Sammanfattningsvis var det en väldigt trevlig dag!



fredag 6 maj 2016

Hektiskt start på väg till ISEF!

Idag är första dagen på Jonna, Carl och Simons resa till Intel ISEF i Phoenix, ISEF är världens största utställning för gymnasielever med vetenskapliga arbeten. 1700 deltagare från 75 olika länder väntas tävla under en veckas tid om priser värda totalt 4 miljoner dollar!

Men dagen började tidigt för deltagarna idag, redan klockan 5 var det uppstigning för avfärd mot TV4 där deltagarna var med i Nyhetsmorgon. Du kan se inslaget här:
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/wow-unga-svenska-forskare-t%C3%A4vlar-i-usa-3352904


Jonna har även blivit intervjuad av Svenska Dagbladet. Artikeln hittar du här:
http://www.svd.se/jonna-19-tavlar-om-40-miljoner-i-forskningsbidrag/om/naringsliv

Om nu inte kan få nog av Jonna, Carl och Simon så berättar de mer om sig själva och sina projekt här:

Jag heter Jonna och kommer från en liten by som heter Löddeköpinge, strax utanför Lund. Gymnasiet går jag dock på ProCivitas i Malmö. För några månader sedan valde jag att ställa ut ett forskningsprojekt om burmesisk bärnsten i utställningen Unga forskare. 

Projektet handlar om att bestämma burmesisk bärnstens paleobotaniska ursprung genom att analysera strukturen av dessa bärnstenarna. Många bärnstensavlagringar har idag identifierats efter bärnstenens struktur och sedan delats in i olika grupper. Dessa grupper indikerar trädfamiljerna som bärnstenarna härstammar från. Problematiken med burmesisk bärnsten är att den har blivit identifierad med flera grupper, som ett resultat av den bristfälliga forskningen i ämnet. Emellertid innehåller Myanmar mycket viktigt bärnsten på grund av avlagringens placering och ålder, och därför är det en mycket viktig forskningsfråga. 

Med projektet fick jag sedan den otroliga möjligheten att delta i Intel ISEF, en av världens största forskartävlingar som i år tar plats i Phoenix, Arizona. Det är nu endast ett fåtals timmar kvar och jag är mer taggad än någonsin! 




Vi heter Carl Nord och Simon Pettersson Fors och vi sitter just nu på planet på väg till Los Angeles. Vi går på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Vårt projekt handlar om aerodynamiken hos modellraketer. Det vi gjorde var att konstruera ett mätinstrument med förmågan att mäta bla acceleration och rotation. Vi hittade även på en helt ny metod för att studera den aerodynamiska formkonstanten Cd. Denna konstant beskriver hur stort luftmotstånd ett föremål ger upphov till då det färdas genom luften. Något som triggade vårt intresse för detta var att vi stötte på ett orimligt värde på NASAs hemsida! Denna siffra var formkonstanten Cd för en modellraket och den skulle enligt NASA vara 0,75. I jämförelse med andra föremål var denna siffra orimligt stor, då ett större värde gör luftmotståndet större. Någonting format som en raket borde ha ett betydligt mindre värde tyckte vi. Med vår egen metod bestämde vi konstanten Cd för en sådan raket som NASA syftade på och kom fram till att värdet inte var större än 0.33! Med samma instrument vi konstruerat kunde vi även studera stabiliteten hos raketerna då de sköts iväg.

Vi är oerhört taggade på att visa upp vårt arbete i USA speciellt eftersom vissa från juryn med största sannolikhet kommer från NASA.

Följ deras resa här på bloggen!


onsdag 4 maj 2016

Hemma igen!

Med eget initiativ, efter det att gruppbesöket blivit inställt pga Flash floods, bar det av till NASA Sience Centrer. Istället för den typiska skolbussen blev det nu en uber-resa på egen hand utan vår käre handledare Ylvali. Vi fick se mycket häftigt i det lilla utrymmet som var utsällningssalen, men mest imponerande var den en timmes “tramp tour” över NASA:s aktiva ommråde som vi av händelse råkade hamna på. Displaying 20160430_123207[1].jpg Displaying 20160430_122853.jpg Efter ytterligare en uber-resa till den grandiosa utstälningshallen satt vi alla tre på priscermoninsamlade . Ylvali var nog mest nervös av oss, då hon delade utdelningen av det mest eftertraktade “lilla nobelpriset” (Stockholm International Youth Science Seminar, SIYSS). Även om vi inte lyckades ta hem priset så lyckades vi kamma hem en “Honourable mention” från tävlingen, vilket vi är mycket stolta över! Displaying 20160427_190415.jpg

Väl hemma kämpar vi nu för att hålla oss vakna och komma in i den svenska dygnsrytmen. Med den sömnbrist som vi har sen de knappa timmarna sömn vi lyckades få på planet är det skönt att få komma hem efter en minst sagt intensiv vecka. Det har varit en fantastisk möjlighet att få vara del av en sådan här tillställning. Vi förväntade oss verkligen inte som sagt att få tal del av stipendierna i finalen i Stockholm, men är otroligt glada att vi fick det. Att få besöka NASA var något som vi “fysiknördar” velat göra länge, speciellt i och med att det är milt relaterat till vårt projekt. Vi träffade många inspirerade ungdomar som vuxna från hela världen och har upplevt den mijöboven som är Houston TX. Sist men inte minst fick vi tack vare Unga Forskare, i samband med sponsorerna, chansen att presentera vårt arbete för intresserade och högt uppsatta (därbland finns anställda på NASA!!). Så även om vårt projekt inte räckte hela vägen, har vi haft en chans att på riktigt förändra världen tillsammans med hundratals andra unga!
Vi vill hjärtligt tacka alla inblandade i såväl Unga forskare som dess sponsorer att vi fick ta del av en fantastiskt stipendium! Ett extra stort tack vill vi självklart även ge till Ylvali, som stått ut med oss och ansvarat för oss under veckan! Displaying 20160428_155841.jpg Displaying 20160429_101700.jpg